ÚČASTNÍCI 24.roč. MF DFS KROJOVANÉ BÁBIKY: DFS MAGURÁČIK Kežmarok

 

DFS MAGURÁČIK Kežmarok


DFS Maguráčik vznikol v roku 1975. Od svojho vzniku zbiera a interpretuje najkrajšie zvyky, hry, piesne a tance goralov žijúcich pod Tatrami. V poslednom období spracováva i zvyky kežmarských remeselníkov z prvej polovice 19. storočia a tance iných regiónov Slovenska. Počas svojej existencie sa zaradil medzi popredné súbory na Slovensku o čom svedčí celý rad úspechov a ocenení. Účinkoval na najznámejších domácich festivaloch , prehliadkach a súťažiach. Je laureátom detského folklórneho festivalu v Prešove z roku 1985 a mnohonásobným účastníkom celoslovenského festivalu detských folklórnych súborov v Likavke.  

Každoročne účinkuje na rôznych najvýznamnejších prehliadkach, festivaloch a vystúpeniach doma  i za hranicami. Účinkoval:  v  Poľsku, Maďarsku, Bulharsku, Ukrajine, Česku, Nemecku, Francúzsku, Taliansku, Grécku, Rakúsku, Litve, Fínsku, Cypre, Srbsku,  Bielorusku, Slovinsku, Rumunsku a Severnom Macedónsku. Niekoľkokrát spolupracoval so Slovenskou televíziou i rozhlasom . Je zakladateľom a jedným z organizátorov Medzinárodného festivalu detských folklórnych súborov pod Tatrami Krojované bábiky.  

V roku 2020 oslavoval 45. výročie vzniku, slávnostným programom , ktorý pandémia presunula o celý rok a súbor ho predstavil v skrátenej podobe v roku 2021. 

V súčasnej dobe má v repertoári piesne a tance goralskej oblasti Severného Spiša z obcí Ždiar a Lendak. 


Vedúcimi súboru sú Anna a Juraj Švedlárovci 
Vedúca ľudovej hudby: Mgr. Iveta Pavlíková.




Komentáre